330-jir-4139-ae-01.jpg

Ihmisissä piilee valtava potentiaali, jos kaikki voisivat olla turvallisesti ja avoimesti omia itseään. Lainsäädäntö on tärkeä perusta yhdenvertaisuudelle, mutta se ei yksin riitä. Suomessa viimeisimmän tutkimuksen mukaan vain yksi kymmenestä sateenkaari-ihmisestä kokee voivansa olla kokonainen oma itsensä työyhteisössä. Muualla maailmassa tämä luku lähestyy nollaa. Vuoden 2019 kouluterveydenhuollon kyselyn mukaan joka viides sateenkaarinuori kokee väkivaltaa perheensä taholta. Yhdenvertaisuussuunnitelma ja tasa-arvosuunnitelma ovat yhdenvertaisuuden perusta yrityksessä, mutta ilman konkreettisia arjen tekoja, ne jäävät tyhjiksi sanoiksi. Moninaisuus (Diversity) otetaan voimavaraksi vasta osallistamisen (Inclusion) kautta. Osallistaminen on asioista puhumista niiden oikeilla nimillä, viestimällä ja representoimalla moninaisuutta 365 päivänä vuodessa.

Asenteisiin, epäluuloihin, ennakkoluuloihin voidaan vaikuttaa tiedon ja koulutuksen, kohtaamisten ja aitojen kokemusten avulla. Kun ei ole varma toisen mielipiteistä, on helpompi vaieta ja pysyä “kaapissa” ja kun ei osaa sanoja ja termejä, on helpompi olla kysymättä. Tämä Älä kysy, älä kerro -kulttuuri saa edelleen suurimman osan sateenkaari-ihmisistä pysymään turvassa kaapissa.

We Speak Gay on uusi kieli. Se on monimuotoisuuden ja empatian kieli. Se on kieli, jota kaikki ymmärtävät, mutta puhuminen vaati opettelua. Tämän uuden kielen avulla, koulutuksen ja viestinnän avulla visiomme on tehdä Suomesta maailman sateenkaariystävällisin maa.